Een reflectie op de staat van DOTA 2

Dankzij zijn populariteit als eSport is DOTA 2 misschien wel een van de bekendste online games. Sinds de lancering in 2013 heeft de game veel aandacht en populariteit getrokken en fans over de hele wereld gewonnen. Voor Valve heeft de ontwikkelaar, een belangrijk onderdeel om DOTA 2 zo relevant te houden, frequente en vaak substantiële wijzigingen in de game aangebracht, zowel in de gameplay als in de software erachter. Sommige van deze veranderingen waren nogal controversieel en verdeelden ze.

 

Een eSports-fenomeen< /span>

 

Voor niet-ingewijden kan eSports een vreemd fenomeen lijken. Niet iedereen begrijpt hoe aantrekkelijk het is om samen te komen om professionele gamers te zien strijden. eSports is echter snel wereldwijd populair, waarbij DOTA 2 een van de meest populaire games is. Elk jaar wordt The International gehouden. Dit is zowel een DOTA 2-toernooi als een viering van het spel en de bredere gemeenschap.

 

Elk jaar heeft The International een aanzienlijke prijzenpot, die wordt verdeeld tussen de vijf beste spelers van het toernooi. In 2019 was het prijzengeld voor de eerste plaats bij The International $ 15 miljoen – een ongelooflijk bedrag, evenals een bewijs van de enorme populariteit die DOTA 2 heeft bereikt. Iets anders dat opmerkelijk is, is dat 2019 het eerste jaar was dat een team dat op The International had gewonnen, opnieuw wist te winnen.

 

Grotere legitimiteit en professionaliteit

 

Een van de redenen dat het team OG voor de tweede keer kon winnen, was de herstructurering van het puntensysteem gebruikt bij The International. In voorgaande jaren was de DOTA 2-competitie enigszins chaotisch en ongeorganiseerd, zelfs op het hoogste niveau. De regels varieerden van jaar tot jaar, wat de voorkeur heeft gegeven aan verschillende speelstijlen of benaderingen.

 

In 2017 en 2018 probeerde de ontwikkelaar van DOTA 2, Valve, bijvoorbeeld een inloopseizoen te organiseren voor DOTA 2. Een onderdeel hiervan was de invoering van een strafsysteem, dat elke speler bestrafte die probeerde de competitiecyclus te verlaten voordat het seizoen was afgelopen. Dit dwong teams om het hele seizoen te strijden voordat ze eindelijk konden deelnemen aan The International.

 

Het Dota Pro Circuit (DPC) blijft groeien

 

De herstructurering van dit puntensysteem heeft echter de hele competitiescène veel meer structuur gegeven, waardoor de beste teams bloeien op het hoogste niveau. De oprichting van het Dota Pro Circuit heeft het ook mogelijk gemaakt voor teams uit kleinere landen of regio's om te slagen.

 

Dit is gedeeltelijk te wijten aan een soort positieve feedbacklus. Naarmate deze teams slagen en de DPC legitimiteit wint, wordt DOTA 2 wereldwijd populairder en blijft de concurrentiestandaard tegelijkertijd verbeteren. Dit kan alleen maar positief zijn voor de toekomst van DOTA 2, en we kunnen in de loop van de tijd een hoger niveau van vaardigheid en professionaliteit in de DPC verwachten. De toekomst van DOTA 2 ziet er rooskleurig uit. Het lijkt waarschijnlijk dat het profiel van DOTA 2 alleen maar zal blijven groeien, en de verwachting is dat de game eSports in het algemeen zal blijven domineren.

More posts